Mérőeszköz-kalibrálás

DEÁK Irányítástechnikai Kft.

A kalibrálás biztosítja, hogy a mérőeszköz pontos és megbízható értéket ad a mért mennyiségre vonatkozóan. Emiatt alapvető és lényeges elem a kalibrálás a mérési folyamatban.

Hosszúságmérés

Tömegmérés

Nyomás és vákuum mérés

A kalibrálás szükségessége

A kalibrálás biztosítja, hogy a mérőeszköz pontos és megbízható értéket ad a mért mennyiségre vonatkozóan. Emiatt alapvető és lényeges elem a kalibrálás a mérési folyamatban.

A tudomány, ipar és kereskedelem területén a mérés létfontosságú elem. A mérés napi szinten jelen van életünkben, erre a következő példák szolgálnak: napközben megnézzük, mennyi az idő, élelmiszert vásárolunk, vagy energiaszámlát fizetünk.

Mi az a kalibrálás?

A nemzetközi szabványok alapján a kalibrálás az adott mérőeszköz, mérési rendszer méréssel igazolható jellemzőinek meghatározása és beszabályozása, mely megfelel a mérendő paraméter ismert értékének. A kalibrálás után méréssel igazolható, illetve megállapítható, hogy az adott mérőeszköz pontossága megfelel-e az elvárt követelményeknek. A kalibrálás teljes körű megértéséhez szükség van a visszavezethetőség fogalmának megismerésére is. A fenti definícióban a mérendő paraméter ismert értéke egy szabványra utal. A szabvány és a kalibrálás közvetlen kapcsolatban állnak.

A visszavezethetőség egy mérési standard vagy mérőeszköz érvényes kalibrálási beállításának terve, mely során a mért értékeket lépésről-lépésre összehasonlítják a megbízhatóbb szabványokkal, egészen az alkalmazott vagy nemzetközi szabványig terjedően. Lényegében a kalibrálás egy magasabb szabvánnyal való összehasonlítás, melyet visszavezethetünk nemzeti, vagy nemzetközi szabvány, vagy más elfogadott szabvány vonatkozásában is.

A megfelelő mérőeszköz kiválasztása

A mérési folyamatban a mérőeszközök a folyamat legfontosabb részét képezik, ezek kiválasztását tehát gondosan kell elvégezni. Ha nem helyesen választunk, a mérés eredménye hamis jelzést adhat, mely így helytelen döntéshez vezethet.

A kiválasztás feltételei

A mérőeszközök kiválasztása attól függ, hogy milyen mérést kívánunk elvégezni. Általában három tényezőt kell figyelembe venni, melyek az alábbiak:

  • A mérendő paraméter mérési tartománya és nagysága, valamint a mérés pontossága (a mérőeszköz mérési tartományának le kell fednie a mért paraméter változásának teljes skáláját.)
  • A mérőeszköz felbontásának kisebbnek kell lennie a paraméter legkisebb mérési egységénél.
  • A végső és legfontosabb tényező a mérőeszköz pontossága vagy bizonytalansága, melynek meg kell egyeznie a mért paraméter pontosság tekintetében való követelményekkel.

Például, ha egy 100°C-os folyamat hőmérsékletét mérjük, a hőmérsékleti indikátornak nemcsak 100°C-ot, hanem az az alatti és a fölötti hőmérsékleti érték mérésére is alkalmasnak kell lennie.

Tegyük fel, hogy a következő hőmérsékleti mérőeszközök állnak rendelkezésre: (a) 0-99°C (b) 0-199°C (c) 0-99,9°C (d) 0-199,9°C

A fokozati skála alapján egyértelmű, hogy az a) és b) hőmérők 1°C-os beosztásúak, míg a c) és d) felbontása 0,1°C. A fent említett paraméter mérésére az a) és a c) hőmérő nem alkalmas, mivel ezeken nem szerepel a kívánt fokozat (100 °C). A b) és a d) mérőeszköz közül kell tehát választanunk.

A döntés a mérés toleranciaszintjétől függ: ha ez ± 1°C, akkor a d) mérőeszközt kell választanunk. Ha azonban a mért paraméter értéke 100º ± 10ºC lehet, akkor a 0-199°C fokozatú mérőeszköz lesz alkalmas a mérés elvégzésére.

A kiválasztott mérőeszköz kalibrálásának meg kell felelnie a kívánt mérési pontosságnak. A választás könnyebb, ha a hőmérő forgalmazója érvényes kalibrációs tanúsítványt tud adni termékéről. De ez nem jelenti azt, hogy újrakalibrálásra meghatározott idő után ne lenne szükség.

Eszközkiválasztás részletei

Számos esetben azonban a mérőeszköz már rendelkezésre áll. Ilyenkor az alábbi a teendő:

Először a mért paraméter toleranciaszintjét és pontosságát kell megvizsgálni. Ezután a mérőeszköz mérési skáláját és annak felbontását kell megvizsgálni a mérésre való alkalmassága céljából. Végül a mérőeszköz pontosságát kell ellenőrizni, hogy vajon megfelel-e a követelményeknek. Abban az esetben, ha a mérés nincs meghatározva, a mérőeszköz pontosságát kell megvizsgálni, hogy jobb-e a toleranciaszint egyharmadánál. Ha igen, akkor az eszközkiválasztás megfelelő.

Ha azonban a mérőeszköz pontossága nagyobb, mint a paraméter toleranciaszintjének egyharmada, akkor a következőt kell tenni: A mérőeszközt le kell cserélni egy megfelelő mérőeszközre, ha a jelenlegi mérési rendszer befolyással bír a termék minőségére, amely miatt a termelés későbbi fázisaiban a termék selejtezésre kerül, vagy javításra szorul. Ha a meglévő mérési rendszer nincs befolyással a termék minőségére, akkor érdemes felülvizsgálni a meghatározott toleranciaszintet. Ez azt jelenti, hogy talán nincs szükség a tolerancia oly szoros mértékben való meghatározására, így a tolerancia növelhető, s az eszköz pontossága megfelelő lesz, így az eszköz alkalmazható a mérési rendszerben.

30+ év

összesített
munkatapasztalat

50+

féle mérőeszköz
kalibrálása

98%

ügyfél-megtartási
mutató

8200+

Kalibrált eszköz
évente

Mosogató és kézmosó csaptelep felszerelése, beszerelése és beépítése Budapesten és Pest megyében, szakszerűen, gyorsan, garanciával.

Mosogató Szerelő

Mosogató és kézmosó csaptelep felszerelése, beszerelése és beépítése Budapesten és Pest megyében, szakszerűen, gyorsan, garanciával.

Vízvezeték szerelőt keres Budapesten vagy környékén? Csőtörés miatt azonnali segítségre van szüksége? Problémája van a bojlerrel, vagy segítségre lenne szüksége mosógép, vagy mosogatógép bekötéséhez? Esetleg felújítást tervez és szeretne új csapokat, zuhanytálcát, kádat beszerelni? Vízvezeték szerelés szolgáltatásainkkal segítségére leszünk. Csak hívjon minket telefonon, vagy írjon üzenetet a kapcsolat menüponton keresztül!